top of page

Velikonoční beránek


Velikonoční beránek je tradičním židovským i křesťanským symbolem, a to především o židovských svátcích Pesach a křesťanských svátcích Velikonocích. Významy beránka rozebírat nebudeme, protože je jich hned několik a o beránkovi jako živém zvířeti vám tu tedy také psát nebudu. V dnešní době se alespoň u křesťanských rodin a těch pohanských beránek peče jako přenesení symbolu ve sladké variantě.

Recepty vám sem dám hned dva. U nás vždy pekla beránka maminka, a to z klasického piškotu. Je to pro mne tedy rodinná tradice a závazek. Ovšem takto pečený beránek je buď spíše jen jako ozdoba nebo si jej při nakrájení musíte nějakým způsobem dochutit, osvěžit (pokapat rumem, nazdobit šlehačkou, ovocem, atd.). Recept najdete výše na zabarveném odkazu nebo tady dole, již v úpravě pro jednoho středně velkého beránka.

Druhý recept je podle sestřiné tchyně. Sestra si ho pochvaluje a už dle použitých surovin recept slibuje jistě vlhčí, a pro jedení samotného piškotu bez krému tedy lepší chuť.

Upekla jsem beránky oba dva, jsou v mém životě dva muži, a to můj otec a manžel, takže každý vyfasuje jednoho. :-D Pro větší rozmanitost jsem každého beránka i jinak nazdobila. Maminčina beránka tak, jak to dělávala ona bílkovým sněhem a beránka od sestřiné tchyně jsem celého polila čokoládou.

No a pro příští rok si dávám předsevzetí, že vytvořím svoji vlastní variantu. Takže se už moc těším. Vy taky?

Recept sestřina tchyně

Suroviny:

150 g polohrubé mouky

120 g cukru

1/2 vanilkového cukru

1/2 prášku do pečiva

2 vejce

1/2 smetany ke šlehání nebo 125 ml mléka

Na ozdobení:

čokoláda (na vaření nebo klidně i s vysokým obsahem kakaa)

olej nebo 100% tuk

tenká stuha

Postup:

1) Vymažeme si formu olejem a vysypeme krupicí.

2) Ušleháme vejce s cukrem.

3) Do vyšlehaných vajec jemně vařečkou nebo na nejmenší otáčky šlehače vmícháme mouku s práškem do pečiva a smetanu.

4) Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

5) Rozpustíme nalámanou čokoládu a do ní přidáme trochu oleje nebo tuku. Aby dobře tekla, ale kupříkladu při polítí prstu, aby stále dobře kryla.

6) Necháme ji vychladnout, aby již nebyla teplá, ale zároveň byla stále tekutá a polijeme jí beránka, kterého si postavíme nejlépe na mřížku, aby nám přebytky čokolády stekly. Ty pak můžeme z čistého povrchu pod mřížkou ještě seškrábnout a využít pro další zdobení či pečení.

7) Jakmile čokoláda na beránkovu ztuhne, můžeme mu uvázat mašli okolo krku nebo připíchnout špendlíkem.

Recept maminka

Suroviny:

4 vejce

70 g cukru

70 g hladké mouky

Na ozdobení:

3 bílky

180 g cukru

jedna rozinka

dvě kuličky nového koření

tenká červená stuha

Postup:

1) Vymažeme si formu olejem a vysypeme krupicí.

2) Ušleháme vejce s cukrem do nejhustší a co nejbělejší pěny.

3) Opatrně vařečkou vmícháme do pěny mouku.

4) Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

5) Ozdobíme pomocí cukrářského sáčku a trezírovací špičky nad parou ušlehanými bílky s cukrem. Pro ty co neví naleznete na odkazu: Sníh z bílků

6) Rozinku použijeme jako nos beránka, nové koření jako oči a mašličku můžeme beránkovi připíchnout zepředu na krk špendlíkem nebo po zaschnutí sněhu uvázat opatrně kolem krku.

U obou těst, pokud nám zbude těsto, můžeme upéct samostatně malé piškotky na plechu a na ně udělat třeba z bílkového sněhu ještě malé indiánky.

Tady přikládám ještě fotku z mého archivu, kde je vyfocen beránek v podání mé maminky.

bottom of page