top of page

Donuts


Donut je americká kobliha. Od té naší se liší především tím, že má uprostřed díru, takže vypadá jako takový prstýnek/kroužek. Naše koblihy jsou většinou plněné a pak už jen posypané cukrem, ty americké donuty mají v podstatě tu "náplň" nahoře, tedy polevu. Neznamená to však vůbec, že by nemohly být také plněné, můžou, ale většinou mají vše navrstvené prostě nahoře. No a co se týče polev a posypů, tak to se meze nekladou. Může to být cukrová poleva obarvená jakoukoliv barvou nebo čokoláda, čokoládová ganache, ovocná poleva... Stejně tak můžou být posypané různými fabrikovými posypy, nastrouhanou čokoládou, nadrobenými sušenkami, mrazem sušeným ovocem, ořechy atd. Prostě cokoliv. Já jsem si pro vás připravila klasicky recept na kynuté těsto na tyto koblihy, verzi smaženou, jak je obvyklé pro tyto koblihy, verzi pečenou v troubě a dvě možné polevy.

Suroviny:

200 g hladké mouky

220 g polohrubé mouky

80 g bezlepkové směsi Jizerka

50 g cukru

125 ml mléka

125 ml vody

1 kostka droždí

3 žloutky

70 g másla

30 g kokosového oleje

špetka soli

100 g bílé čokolády

30 ml vysokoprocentní smetany

100 g mražených malin

20 g cukru

arašídové máslo

100 g mléčné čokolády

40 ml vysokoprocentní smetany

Lotus sušenky

Postup:

1) Mouky, si navážíme do mísy a uděláme důlek. Do něj navážíme cukr, nadrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem a vodou. Necháme vzejít kvásek.

2) Poté přidáme zbylé suroviny: žlotky, máslo, kokosový olej a sůl.

3) Vyhněteme těsto, robotem, vařečkou nebo ručně. je to jedno. Za mě pracuje robot, ale nakonec si hotové těsto ještě vždy vyhodím na pomoučený vál a trochu ho dotáhnu rukou, těstu jedině prospěje.

4) lehce pomoučíme mísu a těsto do ní vrátíme, také ho pomoučíme, mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi hodinu kynout.

5) Když těsto nakynulo, rozválíme jej asi na tloušťku 1 cm a vykrajujeme velké kolečka dle libosti a do nich malým kolečkem díry. Odřezky shněteme dohromady a opakujeme dokud to jde. Z malého zbytku většinou udělám ještě kulaté malé koblížky, které uď naplním nebo po usmažení obalím třeba v cukru se skořicí.

6) Donuty necháme na pomoučeném vále přikryté utěrkou ještě tak 15 - 20 minut dokynout.

7) Mezi tím si buď připravíme dostatečné množství oleje na pánev nebo rozehřejeme troubu na 190 °C.

8) Po dokynutí smažíme na oleji každou stranu asi půl minuty nebo dáme na vyložený plech do předehřáté trouby asi na 15 minut péct.

9) Jakmile máme hotové donuty, můžeme přejít k polevám.

10) Smetanu přivedeme k varu a přelijeme s ní v miskách nalámanou bílou a mléčnou čokoládu. Dobře vymícháme do hladka a vytvoříme tak ganache.

11) Maliny s cukrem dobře povaříme.

12) Nyní máčíme část donutů do bílé ganache a doprostřed dáme rozvar malin. Druhou část potřeme arašídovým máslem, namočíme do mléčné ganache a posypeme nadrcenými Lotus sušenkami.

bottom of page