top of page

Hrnková buchta


Buchta pro všechno a pro všechny. Hrnkové buchty jsou tradiční, protože k nim není třeba váha a jsou jednoduché. No a když zapojíte fantazii, tak jsou velmi variabilní. Můžou být s ovoce nebo bez ovoce čistě jako buchta s jakoukoliv příměsí, nebo jako základ modernějšího zákusku - cupcakes. Jako "třešničku na dortu" můžeme použít posýpku (drobenku) nebo polevu (viz. recept níže).

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje

2 vejce

prášek do pečiva

Dle varianty: ovoce, kakao, perníkové koření, mák, ořechy, kokos, čokoláda, posýpka, ovocná šťáva, pudink

Postup:

1) Plech vymažeme a vysypeme krupicí nebo vyložíme pečícím papírem.

2) Smícháme sypké suroviny.

3) Do nich zamícháme vejce, mléko a olej.

4) Vlijeme na plech a navrch naskládáme ovoce.

6) Pokud chceme použít posýpku, tak je ten správný čas.

5) Nakonec dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 - 180 °C asi na 40 minut.

Můžeme buchtu upéci jako perník. Pak tedy do těsta přidáme kakao a perníkové koření. V tomto případě nedáváme navrch ovoce, ale po upečení můžeme polít čokoládou.

Nebo ji můžeme udělat jako jinou variantu třeba s ořechy, kokosem, mákem, nadrobenou čokoládou atd. U těchto variant můžeme a nemusíme použít navrch ještě ovoce.

Posýpka:

polohrubá mouka, mletý cukr a máslo

Poleva:

Když děláme buchtu se zavařovaným ovocem, můžeme využít též šťávu z kompotu, která nám zůstane. Vlijeme ji do hrnce (mělo by jí být asi 400 ml), přidáme lžíci cukru, pudink a uvaříme. Jestli máte šťávy málo, můžete ji nadstavit vodou. Potom ale musíte přidat i cukru a trochu citronové šťávy. Nakonec tímto polijeme vychladlou buchtu.

bottom of page