top of page

Craquelin


Moc jsem k nim toho nenašla a popravdě na cizích stránkách moc nehledám, neboť jazyky nejsou má silná stránka. Ale jsou to takové francouzské větrníčky. Můj pocit z nich? Jsou krásné, roztomilé, můžou být barevné, všelijak plněné, a když vychytáte dobrou náplň, tak jsou prostě famózní.

Obecně miluji výrobky z odpalované hmoty, víte jaké to je zakousnout se do krémem zvláčněného odpalovaného krupusu, a pak přímo do toho lahodného krému? A představte si, že vaše chuťová cesta půjde ještě přes křupavou vrstvu, která vám bude v ústech křupat ještě při každém skousnutí. Já si úplně představuji různé sladkosti z dětství, cokoliv, co v sobě obsahovalo nějaké křupinky, byla výhra. Máte to taky tak? Pak musíte zkusit tyto větrníčky. Craquelin jsem v překladu našla jako sušenku a craquelins jako petardu. Obojí evokuje něco křupavého, praskavého. A to nám zajišťuje křupavá krusta na povrchu.

Suroviny:

Odpalovaná hmota

250 g polotučného mléka

250 g vody

220 g másla

300 g hladké mouky

448 g vajec (8 ks)

6 g soli

Křupavá krusta

240 g třtinového cukru

204 g másla

250 g hladké mouky

Potravinářské barvivo (libovolné barvy, ale nemusí být)

nebo kakao (v tomto případě dáme 200 g mouky a 40 g kakaa)

cca 110 kusů o průměru použitého kolečka 4 cm

Postup:

1) Všechny suroviny na křupavou krustu si smícháme a utvoříme. Dáme mezi dva pečící papíry a vyválíme na cca 2-4 mm. Tento plát uložíme do lednice.

2) Nyní si přichystáme plechy lehce vymazané olejem nebo vyložené teflonovou nebo silikonovou podložkou na pečení.

3) Pomocí kulatého vykrajovátka libovolné velikosti a hladké mouky si naznačíme na plech kolečka, dostatečně od sebe, bochánky nabudou na objemu.

4) Přichystáme si sáček s hladkou trezírovací špičkou o průměru 8-10 mm dle velikosti koleček.

5) Mléko, vodu, máslo a sůl dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do vroucí směsi přisypeme mouku, důkladně dobře rozmícháváme a odpalujeme.

6) Dobře odpálené těsto se shlukuje do kuličky, odpalování nepodceňujte, jde o důležitý proces, tak mu dejte raději o minutu víc, ale zase to nepřežeňte.

7) Poté těsto dejte do mísy, lehce prošlehněte protínací metlou,aby vyšla pára a jedno po druhém postupně zamíchávejte vejce.

8) Když jsou vejce dobře zapracované, naplňte těstem zdobící sáček. a stříkejte na plech bochánky. (rovně, kolmo na plech bez točení)

9) Vytáhneme plát na krustu, vykrajovátkem, kterým jsme naznačovali velikost vykrájíme kolečka, které poklademe na bochánky a zlehka přitlačíme. Pokud nám kolečka tají a nejdou vykrajaovat, můžeme dát zase na chvíli vychladit. Stejně tak, po vykrájení můžeme znovu smíchat a rozválet. Krustu na bochánku necháme lehce zteplat při pokojové teplotě, má to vliv na rovnoměrné popraskání.

10) Pečeme v předehřáté troubě v páře na horkovzduch na 190 - 200 °C 10 minut. Po tuto dobu neotvíráme troubu!!!!!!!! (Páry docílíme, pokud to naše trouba neumí, pocákáním plechu s bochánky vodou, před pečením.)

11) Po 10 minutách stáhneme teplotu na 160 °C a dopékáme cca 10-15 minut dokud nejsou bochánky krásně zlatavé a vysušené.

12) Bochánky plníme různými krémy dle vaší chuti, a různými způsoby. Podélným rozkrojením nebo dírkou ze spodku nebo z vrchu bochánku.

Mé oblíbené jsou malinové craquelins. Recept na krém v dalším příspěvku: Malinové craquelin

bottom of page