top of page

Linecké


Linecké cukroví je jedna z vánočních stálic většiny českých domácností. Tak tady máte recept na to naše.

Když jsem dělávala linecké s maminkou, neřešily jsme, že křehké těsto musí být co nejméně zahřívané, aby se příliš brzy nerozkládal lepek. Ale letos jsem pochopila, že postup, jakým je toto těsto připraveno, se skutečně projeví na kvalitě. A pokud víte jak na to, i ta práce s těstem je lepší. Dříve se mi u stejného receptu, při stejném poměru surovin například stávalo, že se při válení těsto trhalo a při přenášení na plech se mi kolečka roztáhly do různých křivých patvarů. Je tedy důležité mít máslo i vejce vychlazené, těsto příliš nezahřívat, příliš jej nehníst a vše dělat svižně, rychle. A pak šup s ním do lednice.

Suroviny:

420 g hladké mouky

280 g másla

140 g moučkového cukru

2 žloutky

marmeláda - může být jakákoliv, ale doporučuji višňovou nebo rybízovou

Postup:

1) Odvážíme si mouku a cukr do mísy.

2) Máslo musí být vychlazené, vyndáme si jej tedy až máme připravené sypké suroviny. Navážíme si studené máslo a nakrájené na kostky přihodíme také do mísy.

3) Nejlépe pomocí robotu s protínací metlou, aby se těsto nezahřívalo, a necháme vyrobit drobenku. Pokud nemáte robot, můžete použít vidličky nebo i prsty, ale těmi opravdu lehce a svižně, aby se těsto nezahřívalo.

4) Když máme připravenou drobenku, vytáhneme z lednice vejce, do drobenky vhodíme dva žloutky a už jen chvilinku projedeme robotem, jen aby se žloutky rozmísily.

5) Těsto si vysypeme na vál nebo pracovní plochu, shrneme na jednu hromadu a pomocí hřbetu dlaně, abychom těsto opět nezahřívali, stíráme drobenku po pracovní ploše, aby se směs spojila. Spojené těsto vždy odděláme stranou a pokračujeme, dokud není takto zpracovaná všechna drobenka. Tomuto procesu se říká fraisage (frezáž) - pokud si nevíte rady, pod tímto pojmem najdete přesný postup jistě i na internetu v různých videích.

6) Z takto zpracovaného těsta rychle a lehce utvoříme kouli, kterou důkladně zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice minimálně na dvě hodiny, nejlépe alespoň přes noc.

7) Těsto vyvalujeme asi na 4 mm na pečícím papíru. Tyto pláty si dáme vychladit do mrazáku a zhruba po 10 minutách můžeme postupně vytahovat pláty z mrazáku a vykrajovat. Zmrazené těsto se lépe vykrajuje a přenáší na plech.

8) Pečeme na vyloženém plechu v předehřáté troubě na 170 °C do zrůžovění.

9) Upečené vychladlé plné linecké kolečka či jiné tvary potřeme marmeládou a přiklopíme kolečky s vykrojenou dírkou, viz foto.

bottom of page