top of page

Medové perníčky


Letos jsem chtěla udělat perníčky jinak, vyzkoušet něco nového, ale zároveň starého, tradičního. Chtěla jsem zkusit perníčky tak, jak myslím, že se mohly péct dříve, na jejich počátku. Jistě, suroviny byly tenkrát jiné, mouky (druhově i kvalitativně). Každopádně, ne že bych byla odpůrce cukru, ale myslím, že perníčky mají být především na bázi medu a základních prostých surovin, dostupných v každé domácnosti. Strach byl veliký, ale možná pomohlo odležení, které nebylo zamýšlené původně až tak dlouhé, ovšem okolnosti a pracovní shon tomu tak chtěly. Uležení těsta je vždy důležité, psala jsem o tom již v mém prvním receptu na perníčky - Vánoční perníčky

V momentě kdy jsem těsto namyslela a vypracovala, říkala jsem si, že je to velká chyba, týdenní uležení v lednici však udělalo s těstem své, a po této době jsem vyndávala z lednice těsto doslova jiné textury a konzistence, dokonale připravené k dalšímu zpracování.

Jelikož perníčky cukr neobsahují, jsou i méně sladké, mně osobně to nevadí, ale můžete sladkost doladit zdobením, neboť polevy pro zdobení bývají dosti sladké díky velkému obsahu cukru.

Suroviny:

650 g hladké mouky

2 lžičky kakaa

1 lžička mleté skořice

1 lžička jedlé sody

½ lžičky citronové kůry

2 vejce

1 žloutek

30 g másla

350 g medu

100 ml vody

1 vejce a trocha mléka na potření

hladká mouka na podsyp

Postup:

1) Zahřejeme si odměřenou vodu, aby byla dostatečně teplá pro rozpuštění medu, ale není nutné ani žádoucí, aby přímo vřela.

2) Navážíme med a smícháme s teplou vodou do důkladného rozpuštění.

3) Do velké mísy si připravíme všechny sypké suroviny, také vejce, a změklé máslo.

4) K této směsi vmícháme pomocí robotu s hnětacím hákem rozpuštěný med s vodou.

5) Jakmile je těsto dobře smíchané, vyklopíme si jej ještě na pomoučený vál a shněteme ručně důkladně dohromady a uložíme dobře zabalené v potravinové fólii do lednice.

pozn. č.1: Pokud vám těsto hodně lepí, nelekejte se, podsypte si těsto moukou dostatečně, aby se vám podařila vytvořit kompaktní koule k zabalení do fólie, ostatní se srovná a upraví samo uležením v lednici.

6) Těsto necháme týden uležet v lednici.

7) Uleželé těsto vyválíme asi na 4 mm a vykrajujeme různé tvary.

8) Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C 7-8 minut.

9) Poté potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou mléka a dáme zapéci ještě na dvě minuty.

pozn. č.2: Pozor! Perníčky nepřepečte, opravdu stačí do růžova, a zůstanou krásně nadýchané a měkké. A pro jistotu, aby takové i nadále zůstaly, uložíme do plastové krabice s ukrojeným kouskem jablka.

bottom of page