top of page

Vdolky


Vdolky, béleše, koblihy a jiné sladké jídla, byly dříve spíše považovány za taková chudší jídla. Většinou byly recepty surovinami chudší než ten, o který se s vámi kupříkladu podělím (méně vajec, méně másla nebo nahrazeno třeba sádlem, mléko mohlo být nahrazeno třeba vodou). No a podávaly se tyto jídla jako hlavní chod k nějaké vydatnější, hutnější polévce. Dnes si jistě vdolky uděláme třeba i jen tak, jako sladkou tečku. Já ale tyto jídla jako obědová miluji, a pak si je přidám ještě jako tu sladkou tečku ke kafíčku.

Jaké jsou rozdíly mezi vdolkem, bélešem a koblihem? Co kraj to jiný mrav a tedy jistě jiný název pro různý „produkt“. Já bych to obecně shrnula tak, že:

- Koblih je plněný (marmeládou, povidly) a smažený v tuku. Můžeme ho po usmažení obalit v cukru nebo jiném posypu (kakao, skořice, vanilka, ořechy) smíchané nejlépe ještě s tím cukrem, a v takovém případě může být třeba i udělaný malinký a neplněný, jen obalený.

- Vdolek není plněný, roztahuje se trochu do placky s dolíkem uprostřed a smaží se v tuku. „Náplň“ dáváme navrch do dolíčku libovolnou, nejčastěji šlehačku s marmeládou.

- Béleš se podobně jako vdolek dělá spíše jako placka bez dolíku a opéká se nasucho na plotně, tukem (tedy sádlem) jej potřeme hned po opečení. „Náplň“ dáváme také navrch, nejčastěji povidla, mák a cukr, jako u patentu (o těch někdy příště). Zde může být těsto úplně nejchudší a být třeba jen z mouky a vody.

No ale vše je prostě dle chuti, takže můžeme přidávat různě tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku, povidla, marmelády, čokoládové, nugátové a jiné sladké pomazánky, ovoce.

Suroviny:

500 g hladké mouky

70 g cukru

125 ml mléka

1 ½ kvasnic

2 vejce

4 žloutky

80 g másla

3 lžíce rumu

špetka soli

tuk na smažení (olej, 100% tuk, sádlo)

náplň

Postup:

1) Do mouky uděláme dolík, do kterého dáme cukr, vlažné mléko, kvasnice a necháme vzejít kvásek.

2) Když vzejde kvásek, přidáme další suroviny a dobře vyhněteme těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.

3) Po vykynutí si těsto vyházíme lžičkou na pomoučený vál a vytahujeme placky, uprostřed vytáhneme více do dolíku. Nebo si můžeme těsto vyválet, vykrájet kolečka, udělat do nich uprostřed dolíky. Obě varianty necháme chviličku na vále dokynout.

4) Poté smažíme ve vyšší vrstvě tuku, chvilinku do zhnědnutí po obou stranách.

5) Podáváme ještě teplé nebo i studené s libovolnou marmeládou, smetanou apod.

bottom of page